Skall du ge dig ut med fritidsbåten nu i höst?

Sommaren har gått mot sitt slut men det finns fortfarande tid för fina turer med fritidsbåten. För att resan skall vara både säker och härlig finns det en del saker att tänka på. Vi frågade Bengt Wingstedt, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet RS Uddevalla, om hans bästa råd och tips.

- Innan man ger sig ut är det viktigt att se till att båten är i sjövärdigt skick, att motor, rigg och segel ser bra ut. Kolla också så det finns flytväst till alla och att det finns bränsle för färden samt att det finns ankare med ankarlina som kan användas vid eventuellt haveri. Se också till att ta med VHF eller telefon i ett vattentätt fodral. Om man ger sig ut på en längre tur ska man alltid informera någon som är iland vart man ska åka och när.

Bengt berättar vidare att när man väl är ute till sjöss behöver man ha koll på vädret, på sjövägsregler och hur man ska förhålla sig till andra trafikanter. Med hjälp av sjökort eller plotter har man koll på sin position.

- Att alla använder flytväst är viktigt även om det är tjugo grader i vattnet, man blir snabbt nedkyld om man ramlar i. Undvik alltid alkohol, glöm inte att det finns promillegränser till sjöss också. Om olyckan skulle vara framme, ring 112 på telefon eller mayday på kanal 16 VHF om det är allvarligt. Är det mindre allvarligt ring till Sjöräddningssällskapet, säger Bengt.

Den vanligaste orsaken till att RS Uddevalla får ge sig ut och hjälpa folk beror på maskin eller rigghaveri som gör att man inte kommer vidare. Det är heller inte ovanligt med bränslestopp.
Bengt rekommenderar alla som är nya på sjön att gå någon form av kompetenskurs, den enklaste heter förarbevis på båt. Men han tillägger med en blinkning att det kanske är lite sent påtänk om man ska ge sig ut redan i sommar.

Sjöräddningssällskapets RS Uddevalla startade 2016 som en understation till RS Stenungsund men är sedan 2019 en egen station. I dagsläget tillhör drygt 25 frivilliga sjöräddare stationen, som utför 60–70 uppdrag per år. Uppdragen innefattar bland annat sjöräddningslarm och förebyggande utryckningar. Utöver detta lägger sjöräddarna mycket tid på utbildning och övningar.

 

Här hittar du kontaktuppgifter till Sjöräddningssällskapet i Uddevalla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild: Sjöräddningssällskapet RS Uddevalla