Dubbel kranleverans lagom till jul!

Det har gått ganska exakt ett år sedan vi lade beställningen på två nya hamnkranar och nu är äntligen båda kranarna på plats i Uddevalla.

Vi har funnit två kranar som, i kombination, kommer att fungera optimalt i vår verksamhet. Den ena kranen är en spårbunden kran av fabrikat Konecranes/Gottwald Portal Harbour Crane G HSK3432. Denna kran har en lyftkapacitet på hela 100 ton och kommer framförallt att öka vår kapacitet när det gäller tyngdlyft och projektgods.

Den spårbundna kranen anlände i delar i slutet på oktober och har placerats på Sörvikskajen. Den levereras med en ELME container spreader, som möjliggör en väsentligt ökad produktion vid lossning och lastning av containerfartyg. Eftersom det manuella arbetet minskar vid denna hantering, elimineras även riskfyllda arbetsmoment. Kranen kommer dessutom att levereras med en automatiskt spreader från Stevenel för hantering av bigbags. Denna kommer att ge oss möjlighet att lyfta 15 bigbags åt gången. Kranen har sedan den anlände monterats och testats för fullt och togs i drift för första gången i förra veckan med strålande resultat.

Den andra kranen är en Mantsinen 160 Hybrilift, en mobil vikarmskran. Denna kran anlände monterad i slutet av förra veckan och kommer också att vara stationerad på Sörvik. Här kommer den enkelt att kunna flyttas mellan de olika kajerna och terminalen. Vikarmskranen är perfekt för hantering av bland annat styckegods och bulkgods. Kranen levereras med en skopa för bulk gods, en krok samt en adapter som tillåter användning av vår befintliga utrustning.

Räckvidden för kranen från Mantsinen är 30 meter och den maximala lyftkapaciteten är ca 27 ton, vilket är en stor ökning av vår kapacitet. Med hjälp av Hybriliften så minskar vi miljöavtrycket med upp till imponerande 35 % mot konventionella metoder, detta innebär en rejäl kapacitetshöjning utan att vi ökar vår miljöpåverkan. Med dess mobilitet, precision och styrka kommer Mantsinenkranen att bli ett ovärderligt verktyg både för oss och våra kunder

De båda kranarna