Kontakt

kontaktbild

Jacob Engholm

Marknads- & speditionschef

jacob.engholm@uddevalla-hamn.se

Lär känna vår nya marknadschef Jacob Engholm

Ny marknadschef hos Uddevalla Hamnterminal är Jacob Engholm. Han tillträdde sin position hos oss i början av juni. Jacob kommer från DFDS där han arbetat på olika positioner i trettio år

Jacob bor med sin fru och två barn utanför Kungälv. På fritiden umgås han gärna med nära och kära, om vädret tillåter så blir det en tur med båten, några gånger per år bär det av till familjens stuga i Härjedalen för skidåkning eller fjällvandring. Att besöka och delta i lokala arrangemang gör han gärna. Han har även ett stort intresse för foto och musik och spelar både gitarr och klaviatur, något som han önskade att det fanns mer tid för.

Han har en gedigen erfarenhet inom shipping och transport hos DFDS bakom sig, hela 30 år i koncernen blev det. Allt från bokning, fartygsplanering till special cargo och försäljning. Efter studier i USA och senare ekonomi och marknadsföring på IHM blev det var det en sväng över till England detta för att vara med och starta upp Tor Lines agentur, som tidigare funnits hos ett externt bolag.

"- Några månader som det först var tänkt, blev till slut drygt 3,5 år. Min roll där blev att sätta en svensk prägel på företagskulturen samt spegla det arbetssätt jag hade med mig från Göteborgskontoret. Jag blev en spindel i nätet mellan olika avdelningar och mot kontoret i Sverige. Under åren i England växte bolaget stort innan jag tillslut vände åter hem till Göteborg."

Tillbaka i Göteborg tog arbetet en ny inriktning, nämligen Special Cargo, alltså allt som är stort, tungt, långt eller brett. Något som för övrigt även råkar vara en av Uddevalla Hamnterminals specialiteter!

Rollen har sedan förändrats ytterligare ett par gånger för Jacob inom DFDS; han var delaktig i uppstarten av den intermodala stålpendelen (slabs och coils) som gick mellan Sheffield och Avesta. Något som heter Commodity Teams startades upp i koncernen. Här blev Jacob snabbt delaktig i två utav dessa, de med inriktning papper och stål. Syftet med dessa team var att skapa en plattform där man samlade spetskompetens inom organisationen för att utbyta erfarenheter. På så sätt kan man på bästa sätt bevaka olika segment och för att kunna möta deras krav både nu och framöver.

Jacob arbetade även i många år med försäljning mot svensk basindustri, bland annat skog och stål, det skapades transportlösningar för skeppning, lagerhållning och distribution till slutkund mot England, Kontinenten och Baltikum. Närmast kommer han från rollen som Supply Chain Manager med mål att driva utveckling och processer framåt för olika industrikonton, koordinera och planera resurser externt och internt samt inköp av hantering och transporter.

När rollen som marknadschef blev ledig hos Uddevalla Hamnterminal så valde Jacob att söka sig hit, han såg en möjlighet där han kunde fortsätta utvecklas i en hamn med stor potential.

”- Uddevalla hamn har bra infrastruktur med närhet till både väg och järnväg och det finns stora terminalytor, alla verktyg finns redan i boxen! Ett gediget kunnande och engagemang som har alla möjligheter att fortsätta utvecklas och skapa nya affärer och dessutom ägare som visat på framtidstro genom de stora investeringar som gjorts på senare tid.”

Jacob ser ett viktigt uppdrag i att sprida kunskapen om Uddevalla Hamnterminal på marknaden och berätta om de möjligheter som vi har. Han vill att Uddevalla skall upp på varje inköpares lista oavsett om de har behov av skeppning eller terminaltjänster.

”- En egenskap jag har som kan komma väl till pass är att jag är tålmodig. Jag vet att saker kan ta tid, ibland flera år. Men när kunden är redo så skall Uddevalla hamn vara det första de tänker på! Det gäller att ha en bra balans mellan att vårda de existerande kunderna och växa med de nya. Genom att lyssna på deras behov, så kan vi förbereda oss på det som komma skall.”

Jacob välkomnar den som är nyfiken på vad Uddevalla Hamnterminal kan erbjuda att höra av sig till honom och med det önskar vi honom varmt välkommen till oss!