Nu och under kommande vinter ligger expeditionsfartyget Polar Pioneer till kaj i Uddevalla hamn. Polar Pioneer är byggd 1982 och har därmed funnits med ett tag vid det här laget. Men med nya ägare och nya förutsättningar gör hon och hennes besättning sig nu redo för kommande chartersäsong.
Till innerhamnen, och Badös trygga kaj ankom fartyget Polar Pioneer för snart två månader sen.
- Vi trivs jättebra här, det är en säker hamn och alla är positiva till att vi ligger här. Det är också ett bra läge med närheten till motorvägen och faktum är att det är nära hem för mig också. Jag bor i Ljungskile och det är även ett par andra i besättningen som bor här i närheten. Det var en speciell känsla att som en av de nya ägarna till denna båt manövrera förbi mitt hem och huset i Ljungskile på väg hit för att lägga till. Det kan inte bli bättre än så! Säger kapten Staffan Strive.
Det är en engångshändelse att Polar Pioneer kommer till Uddevalla. Företaget, med Staffan i spetsen, är fortfarande i uppstarten och håller ännu på att bygga upp sin verksamhet. Framöver kommer det att vara säsong för charter i princip året runt. Förutom när det är dags för den årliga dockningen som alla passagerarfartyg skall genomgå. I mars är det dags nästa gång. Då skall fartyget förberedas inför nästa sommar och för sitt nästa stora äventyr, Antarktis.
Fram tills dess kommer delar av besättningen, inklusive delägare tillika kapten Staffan Strive som är den vi träffar idag, att stanna ombord. Det finns mycket att göra om man vill hålla en förhållandevis gammal båt i gott skick så det kommer att vara fullt upp. Polar Pioneer har nyligen genomgått flera större renoveringar och bland annat uppdaterats med ett splitternytt kök, nya mässar, uppgradering av samtliga passagerarhytter och sällskapsytor.
- Ja vi har absolut att göra även om vi ligger stilla, allt ska gås igenom kan man säga. Vi ska bland annat ta service på kranarna som vi använder för att lägga i våra gummibåtar med, det ska målas, fläktar ska renoveras, motorer till fallrepen gås igenom. Nya reservdelar till de två huvudmaskinerna skaffas och monteras, rengöring av maskin och diverse tätningar och mycket mer. Bara på däck har jag 86 punkter ungefär. Säger Staffan och skrattar.
Polar Pioneer är ett expeditionsfartyg, ett passagerarfartyg med plats för 53 passagerare samt en besättning om ytterligare cirka 27 personer. Staffan berättar att hon är byggd 1982 i Finland för rysk räkning, en del av en serie på tio forskningsfartyg.
- Just detta fartyg har varit i passagerartrafik sedan 1999 och var kvar i rysk ägo ända tills vi köpte henne 1 mars 2021. Svenska marinen köpte två av hennes systerfartyg redan 1993 och har kvar ett i sin ägo än idag, hon heter Trossö. Det andra såldes till syssleman (kustbevakningen) på Svalbard, men har sålts vidare sedan dess.
Polar Pioneers passagerare kommer från hela världen men har alla en sak gemensamt, de vill vara med om ett äventyr som är få förunnat. I vanliga fall är det vid Arktis kring Svalbard och Grönland som Polar Pioneer håller till. Här går hon ut på chartrade resor med ett tydligt mål i sikte – att få se isbjörnar.
- Ja, det är såklart en mycket viktig del i resorna. Det finns ett oskrivet mål för guiderna och det är att efter tio dagars resa så ska du ha sett en isbjörn, då är du är lyckad guide kan man säga. Denna sommar tror jag inte vi hade en enda besviken resenär, utan vi mötte isbjörnar på samtliga av våra turer. Vi hade till och med de gånger då vi såg sju-åtta på en och samma dag. Säger Staffan.
En resa på Svalbard utgår från staden Longyearbyen och var tionde dag hämtar fartyget upp nya passagerare här. Hit har passagerarna flugit, till områdets enda flygplats.
- Sen börjar resan med att vi går ut utanför ön som heter Prins Karls Forland på den västligaste delen av Svalbard. Här håller guiderna på de olika båtarna kontakten med varandra. Beroende på vad de får höra så går sen vi in i lite olika vikar för få möjligheten att sikta isbjörnar. Utöver det så är tillexempel valrosskolonierna i norr, Alkefjellets fågelklippa och den 17 mil långa glaciärväggen på östra sidan vanliga stopp under resans gång.
Staffan berättar vidare att de under resan besöker ett nytt ställe varje dag, lägger till ankar och så går från fartyget ut med de sex gummibåtar, så kallade zodiaker, som finns med ombord. Med hjälp av de mindre båtarna kan passagerarna gå iland, med undantag om man ser isbjörnar. Då får stanna kvar på båten och iaktta därifrån i stället. Oavsett kan de komma riktigt nära djurlivet under resan. Många av turisterna är inte helt otippat fotografer och har ordentligt med kamerautrustning med sig. Men det är förstås väldigt blandat och det finns också de som bara har med sig sin mobiltelefon och en tillhörande selfie-stick.
I resan ingår utöver mat och boende kvalificerade guider och det är dom som tar hand om passagerarna. Besättningen håller sig mer i bakgrunden och sköter allt det praktiska med båten och maten.
- Första och sista kvällen är det lite finare middagar, så kallad Captains dinner”, då kan vi ta fram vita dukar och allt sådant där. Sen är det enklare former under resterande dagar. Vi är inte ett fartyg i lyxsegmentet det är viktigt att veta. Du behöver aldrig byta om till middagarna här utan det är bara att komma som du är i dina friluftskläder efter en dags äventyr. En gedigen känsla och en avslappnad atmosfär är viktigt för oss och vi har nischat oss lite där. Både med det och med storleken på båten som inte är så vanlig. Vi är också ett av få expeditionsfartyg med högsta isklass, vilket innebär att vi kan gå in i isen på ställen där många andra måste stanna ute på öppet hav långt bort från djurlivet. Det gör oss unika.
Nästa säsong börjar i maj nästa år, med en chartrad resa i whiskeyns tecken runt Skottlands norra kust. Sen går Polar Pioneer därifrån till Svalbard och stannar kvar fram till augusti för att sedan gå vidare till Grönland och Island där ytterligare tre bokade resor väntar. Färden går sedan vidare mot nya breddgrader via Sydatlantens små öar, där ytterligare några kortare resor är planerade. Polar Pioneer skall sedan fortsätta hela vägen till Antarktis där hon ska ge sig ut på ett helt nytt äventyr, och tillfälligt byta ut isbjörnarna mot pingviner. Under våren 2024 väntar sen nästa säsong i Arktis och Svalbard på henne och hennes, vid det laget, inte längre så nya ägare.
Vi på Uddevalla Hamnterminal tycker det är väldigt spännande att få ta del av med detta unika fartygs äventyr och ser fram emot att följa henne framöver. Vi önskar Polar Pioneer med besättning varmt välkomna till Uddevalla!